وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر در انجمن های گوناگون عضو شده باشید گاها با موضوعاتی مواجه می شوید از قبیل اینکه آیا با وردپرس می توان یک سایت با موضوعات (فروشگاهی، خبری، شرکتی، موزیک و…) راه اندازی کرد؟ عموم کاربران که به تازگی قصد دارند تا وارد دنیای بزرگ وردپرس شوند همواره چنین سوالاتی را از دیگران می پرسند تا بتوانند یک سیستم مدیریت محتوای مناسب برای سایت خود انتخاب کنند.
وردپرس به زبان ساده: اگر بخواهیم به زبان ساده به معرفی وردپرس بپردازیم، وردپرس عبارت است از یک سیستم مدیریت محتوای سایت ساز که با استفاده از آن قادر خواهید بود تا به راه اندازی انواع گوناگونی از وبسایت و وبلاگ بپردازید. با اطمینان بر اساس تجربیات شخصی و نمونه های مشاهده شده به جرأت می توانم این اطمینان را به شما بدهم به دلیل انعطاف بالایی که سیستم مدیریت محتوای وردپرس دارد با استفاده از آن قادر خواهید بود تا اقدام به راه اندازی هر نوع وبسایت با وردپرس کنید. اگر بخواهیم با یک زبان حرفه ای تر اقدام به معرفی وردپرس کنیم و پاسخ این سوال را که وردپرس چیست؟ را بدهیم می توان گفت، وردپرس عبارت است از یک سایت ساز متن باز و رایگان تحت وب که در دسته CMS ها Content Management System) قرار دارد. همانطور که اشاره شد وردپرس به صورت رایگان و متن باز می باشد که می توان آن را جزء دسته نرم افزارهای دنیای آزاد قرار داد. به معنی این است که اگر دستی در برنامه نویسی و کدنویسی داشته باشید قادر خواهید بود تا هر نوع شخصی سازی بر روی وردپرس انجام داده و سایت دلخواه خود را با استفاده از آن طراحی و پیاده سازی کنید. وردپرس چیست به زبان حرفه ای: وردپرس با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده و توسط Mysql نیز پشتیبانی می شود، همچنین نسخه ای برای پست گرس کیو ال نیز موجود می باشد این سیستم کاملاً رایگان و متن باز است.
وردپرس چیست ؟
وردپرس چیست؟ وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متنباز و کاملاً رایگان است که میتوانید از آن برای ایجاد یک وبسایت یا وبلاگ زیبا استفاده کنید. برای دانلود رایگان وردپرس فارسی هم میتوانید به سایت اصلی وردپرس مراجعه کنید، وردپرس سادهترین و انعطافپذیرترین سیستم مدیریت محتوا (CMS) در دنیا است. در حال حاضر وردپرس محبوبترین سایت ساز در دنیا است و بیش از 33% از وبسایتهای دنیا با وردپرس ایجادشده و این رقم روزبهروز در حال افزایش است. وردپرس با زبان قدرتمند PHP نوشتهشده و توسط MySQL پشتیبانی میشود.
بهطورکلی یک سیستم مدیریت محتوا و یک سیستم نرمافزاری تحت وب است که به صاحبان وبسایتها، ویراستاران و نویسندگان اجازه میدهد تا وبسایت خود را مدیریت کنند و مطالب را بدون دانش برنامهنویسی منتشر کنند. یکی از بهترین ویژگیهای وردپرس فارسی این است که دارای یک رابط بصری و کاربرپسند است. اگر شما میدانید که چگونه از مایکروسافت ورد استفاده کنید، پس از وردپرس هم میتوانید استفاده کنید. یکی دیگر از بهترین ویژگیهای وردپرس، متنباز و رایگان بودن آن است که امکان استفاده برای همه را دارد و این باعث شده است که آموزش وردپرس در جهان فراگیر شود و منابع یادگیری زیادی به وجود آید. در حقیقت وردپرس، به میلیونها انسان در سراسر جهان اجازه میدهد تا یک وبسایت مدرن و باکیفیت بالا داشته باشند.
تاریخچه وردپرس
سفر وردپرس در سال 2003 زمانی آغاز شد که دو توسعهدهنده، مت مولنوگ و مایک لیتل، شروع به ساخت یک پلتفرم جدید وبلاگ نویسی بر روی یک نرمافزار متوقفشده به نام b2 / cafeblog کردند. مدت کوتاهی پس از اینکه این پروژه رها شد، این دو توسعهدهنده تصمیم گرفتند که روی آن کار کنند و به توسعه آن ادامه دهند. آنها احتمالاً نمیدانستند که یک چنین سفری را آغاز میکنند که درنهایت به میلیونها کاربر در سراسر جهان کمک میکند، هزاران شغل ایجاد میکند و کل صنعت توسعهدهندگان، طراحان، نویسندگان، وبلاگ نویسان و ناشران وب را تغییر میدهد. در تاریخ 27 می 2003، اولین نسخه وردپرس در دسترس قرار گرفت. با افزایش تعداد کاربران، وردپرس روزبهروز پیشرفت کرد و هماکنون در سال 2020 به محبوبترین سیستم مدیریت محتوا تبدیلشده است.
چرا از وردپرس استفاده کنیم
چون شما با استفاده از این سیستم میتوانید بدون کد نویسی و هیچ تخصص خاصی سایت خودتان را راهاندازی کنید. همینطور این امکان را دارید که کار با این سیستم را در زمان بسیار کوتاهی یاد بگیرید، چراکه استفاده از این سیستم بسیار راحت میباشد. همچنین با استفاده از وردپرس دیگر نیازی به استخدام یک فرد برای پشتیبانی سایتتان ندارید و خودتان بهتنهایی میتوانید سایتتان را مدیریت کنید (در صورت نیاز میتوانید از دورههای آموزشی میهن وردپرس که در این راستا جمعآوریشده است استفاده کنید.) درصورتیکه بخواهید برنامهنویسی سایت و طراحی وب را آموزش ببینید نیاز به صرف هزینه و زمان بسیار زیادی هستید. بنابراین با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا شما قادر خواهید بود سایتهای داینامیک(پویا) را راهاندازی کنید. .
اما چرا وردپرس؟ وردپرس بهترین و پرطرفدارترین سیستم مدیریت محتوای جهان است و البته از همه مهمتر رایگان بودن وردپرس است. سایتهای بزرگی همچون فیسبوک و CNN از این سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند.
زبان وردپرس چیست؟
هسته وردپرس همان طور که اشاره شد به زبان PHP نوشته شده است. همچنین برای ذخیره اطلاعات از دیتابیس MySQL در WordPress استفاده شده است. بسیاری از کاربران در شروع کار با وردپرس سوال می کنند که زبان وردپرس چیست؟ باید بگوییم که برای طراحی سایت با وردپرس نیاز به دانش برنامه نویسی نخواهید داشت. وردپرس رویای طراحی سایت در 5 دقیقه را آن هم بدون نیاز به کدنویسی محقق کرده است. این که گفته می شود زبان وردپرس PHP است و متن باز است برای توسعه دهنگان می باشد. یعنی اگر دانشی در زبان PHP داشته باشید به کمک مستندات وردپرس می توانید تغییراتی در آن ایجاد کنید. با توسعه افزونه وردپرس می توان امکانات وردپرس را نیز افزایش داد. افزونه های متعددی برای وردپرس نیز توسط توسعه دهندگان مختلف ارائه شده است.
امکانات سایت وردپرس چیست؟
پاسخ به این که وردپرس چیست؟ شاید در حالت کلی دشوار باشد. چرا که ویژگی های بی شمار وردپرس، این سیستم مدیریت محتوا را به یک سیستم همه کاره در راه اندازی سایت تبدیل نموده است. در ادامه تنها به برخی از این ویژگی های بی شمار خواهیم پرداخت.
- وردپرس به راحتی روی هاست قابل نصب می باشد
- امکان نصب وردپرس در فولدر های هاست وجود دارد و اجباری به نصب روی ریشه هاست نیست
- امکان نصب چندین وردپرس در هاست وجود دارد و محدودیتی از این بابت وجود ندارد
- امکان فشرده سازی مطالب و محتوا در وردپرس به راحتی با سیستم gzip فراهم شده است.
- امکان طراحی و ساخت قالب وردپرس برای توسعه دهنگان فراهم شده است تا به دلخواه قالب وردپرس سایت خود را طراحی و شخصی سازی نمایند
- یک سیستم جستجوی داخلی در وردپرس تعبیه شده است که کار جستجوی مطالب را بسیار ساده می نماید
- وردپرس به طور پیش فرض امکان عضو گیری و مدیریت کاربران در سطوح دسترسی مختلف را فراهم کرده است
- امکان نصب افزونه وردپرس طراحی شده توسط دیگران فراهم شده است تا امکانات فراوان وردپرس باز هم بیشتر و بیشتر گردد
- در بخشی از سایت وردپرس افزونه های بسیاری به صورت رایگان جهت افزایش امکانات وردپرس برای دانلود قرار گرفته است
- قالب های وردپرسی رایگان بسیاری نیز توسط طراحان سراسر دنیا در مخزن وردپرس برای دانلود رایگان جمع آوری شده اند
- و بیشمار ویژگی دیگر…
قالب وردپرس چیست ؟
وردپرس یک سری قالب رایگان دارد که شما میتوانید با نصب آنها سایت خود را در 5 دقیقه ایجاد کنید و نمایی زیبا از سایت داشته باشید، درواقع قالب ظاهر کلی سایت شما است، مثلا یک کاربر به سایت شما مراجعه میکند و یک سری اطلاعات به کاربر نامیش داده میشوند یک سری تصاویر دکمهها و المانها در سایت قرار دارند که کاربر با مراجعه کردن به هر کدام آنها میتواند با سایت کار کند .اگر قالب سایت شما خوب و جذاب نباشید که کاربر نتواند با سایت شما کار کند قطعا کاربر سایت شما را ترک خواهد کرد و دیگر هم به سایت شما مراجعه نمیکند، پس حتما باید قالب سایت شما جذاب باشد که وردپرس یک بخش دارد و شما میتوانید سریعا قالب خود را از طریق آن تغییر دهید.
افزونه وردپرس چیست ؟
در واقع وردپرس به تنهایی یک سیستم ساده است و شما نمیتوانید سایتهای حرفهای را به تنهایی با وردپرس اجرا کنید این سیستم به تنهایی فقط برای وبلاگهای ساده مناسب میباشد، به همین دلیل میلیونها افزونه رایگان در مخزن وردپرس وجود دارد که شما هر امکاناتی برای سایت خود نیاز داشته باشید میتوانید با نصب افزونههای جدید سایت خود را پیشرفتهتر کنید و یک سری امکانات حرفهای را در سایت اضافه کنید. این افزونه خیلی زیاد هستند و شما نباید از همه افزونهها استفاده کنید و فقط باید از افزونههایی که نیاز دارید استفاده کنید تا سرعت سایت شما کاهش پیدا نکند و در مدیریت سایت به مشکل بر نخورید.
مخزن وردپرس چیست ؟
همانطور که گفته شد شما میتوانید از مخزن وردپرس به قالبها و افزونههای بسیار زیادی دسترسی داشته باشید، مخزن وردپرس متعلق به سازنده اصلی وردپرس است که تمامی آنها به صورت رایگان هستند و نیاز نیست هیچگونه هزینهای پرداخت کنید. در ضمن تمامی این افزونهها و قالبهایی که در مخزن وردپرس وجود دارند بررسی امنیتی توسط تیم وردپرس خواهند شد که مشکلی برای سایتها ایجاد نکنند، پس در حال حاظر بهترین منبع برای دسترسی به افزونهها و قالبهای رایگان در وردپرس فارسی، مخزن آن است که میتوانید با آدرس wordpress.org/plugins به مخزن افزونههای آن دسترسی داشته باشید و هم میتوانید به آدرس wordpress.org/themes به تمامی قالبهای این مخزن دسترسی داشته باشید.
معایب و ضعفهای اساسی در وردپرس
1) جدیترین ضعف وردپرس از نقطه نظر ما و سایر توسعه دهندگان و فعالان این عرصه، مشکلات امنیتی آن است که آن را دائما در معرض خطر قرار میدهد. با توجه به این موضوع و رشد حرفهای نرم افزارها در جهان در مقابل رشد و توسعه وب، میتوان گفت که این یک واقعیت است که شما دائما در معرض این آسیب قرار دارید و این سیستم نیاز دارد که مدیر آن، دائما از نظر امنیتی و اطلاعات امنیتی در سطح مطلوب باشد.
2) دومین ضعف وردپرس این است که به درستی و منطقی پیکربندی نشده است. به عنوان نمونه: پیوندهای یکتا تنها زمانی کامل میشوند که شما به صورت دستی از افزونههای سئو، آن را بهینه و تثبیت کنید. این منطقی است که در پیکربندی دیگری مانند مبارزه با هرزنامهها، وردپرس محکم پیکربندی شده که میتواند بسیار مفید باشد، اما آنچه مبهم و ضعف تلقی میشود این است که این امکان چگونه میتواند اختصاصی شود و برای کل مجموعه نباشد. حقیقت این است که این سیستم، بسیار شلوغ پیکربندی شده است و بیش از حد به مواردی در آن پرداخته شده که باید واضح و روشن میبودند.
3) ضعف دیگر وردپرس در نحوه نمایش موضوعات منتشر شده است (بخشی از permalink تماشای مطالب بعد از نام دامنه) که بسیاری از کاربران حتی از آن اطلاع نیز ندارند. این موضوعی است که به راحتی قابل تغییر است اما در ابتدا این در حالیست که محتوای زیادی ممکن است منتشر شود تا کاربر این موضوع را بداند و این موضوع اغلب کاربر را به تعجب وا میدارد.
4) وردپرس از فرآیند پیکربندی multisite (شناخته شده به عنوان شبکه) استفاده میکند که مبحثی عمیقا فنی است. اما یک ایده مفید شامل مرحلهبندی سرور و محیط تولید محتواست که متکی بر این ویژگی است. ما در حال صحبت کردن با توسعه دهندگان در مورد DeployMint هستیم.
5) وظایف کلیدی در ویرایشگر وردپرس مانند ایجاد انواع پست سفارشی و ردهبندی میتواند شامل نوشتن تعداد زیادی از کدهای فنی پیچیده باشد، که برای یک CMS میتوانست بسیار دوستانهتر و راحتتر با رابط گرافیکی بهتری پیکربندی شود.
6) بیشک آموزشهای وردپرس، ناسازگار و ناکافی نیست. اما در حال حاضر ممکن است شما از حجم آموزشها دچار مشکلات ادراکی شوید، حتی اگر از منابع معتبری استفاده کنید و معمولا طول میکشد تا از میان انبوه آموزشها، مشکل اصلی وبسایت خود را پیدا کنید.
7) مستندات وردپرس، متناقض و ناقص هستند. هنگام استفاده از این سیستم مدیریت محتوا شما احتمالا در سراسر صفحات برمیخورید که اغلب وقتی با آن سروکار دارید میتوانید بفهمید که تا چه میزان ناقص هستند. همچنین این تابعها غیرقابل شمارش و تعریف هستند و برای رسیدن به اصل هر موضوع، صاحب سایت را مجبور به صرف زمان زیادی برای بررسی کدهای منبع میکند که این ویژگی منفی در کل وردپرس مشهود است. در جای دیگر آمده که یک تابع خاص، شما را به جایی خاص و هدفی خاص میرساند اما هیچ سرنخی از آنچه انجام میشود و بعد از آن، به چشم نمیخورد.
8) توسعه دهندگان وردپرس، هیچگونه پشتیبانی منظمی را در این باره ارایه نمیکنند و اغلب پشتیبانیها توسط جامعه مشتاق کاربران به یکدیگر داده میشود. نتیجه این میشود که در انجمن پشتیبانی وردپرس پرسشهای زیادی بیپاسخ میماند و یا بد و نادرست پاسخ داده میشود.
9) افزونهها و کارکرد آن برای بلاگرهای آماتور کارایی ندارد و اغلب باعث گیج شدن آنان میشود. بله اغلب آنان رایگان هستند و این بسیار خوب است، اما اینکه فرد مجبور است تعداد زیادی پلاگین را الک و غربال کند و گاها دهها خروجی بگیرد تا آنچه مورد نیازش است را پیدا نماید، نکته منفی این قضیه است. مورد دیگر اینکه شما اغلب در این افزونهها میبینید که مدت زیادی گذشته که این افزونهها آپدیت و پشتیبانی نشدهاند و مابقی نیز توضیحات کاملی ندارند و این ممکن است به سادگی بعد از فعال کردن، وبسایت یک کاربرد تازه کار را به هم بریزد و یا سازگاری سایتش را با مرورگرها خراب کند.
10) وردپرس همچنان به عنوان یک موتور وبلاگنویسی شناخته میشود و هنوز به عنوان یک سایت ساز شناخته نمیشود (هر چند بسیاری از مراجع و توابع آن در حال تبدیل شدن و رسیدن به استانداردهای سایت است و اغلب کدهای آن به سمت refactored شدن پیش میروند)
11) این بسیار منطقی است که وردپرس منعطف است اما این سیستم تا کنون نتوانسته است یک سیستم مدرن باشد، چرا که به هک و کدهای PHP برای اضافه شدن امکانات جانبی، به شدت وابسته است و توابع این هکها نیز میتوانند بسیار گیج کننده باشند.
12) ارتقاء خودکار امنیتی و ارتقا برای تلفنهای موبایل در وردپرس بد نیست، با این حال، این ویژگی فانتزی بیشتر از یک برکت و رحمت، نفرین است. توصیه میشود برای حذف توانایی بروزرسانیها و تمهای پلاگین از محیط مدیریت استفاده شود، در غیر اینصورت ممکن است وردپرس دچار عیبهای بروزرسانی خودکار شود.
13) استفاده از وردپرس به معنی مبارزه با پیشفرض نیست. وردپرس دارای یک میراث قوی به عنوان تمام سیستم عاملهای وبلاگ نویسی ساده و کلاسیک است. این بدان معناست که شما میتوانید آن را نصب کنید و یک وبلاگ با عملکرد بالا و در حال اجرا در دقیقه داشته باشید. اما افسوس، این میراث نیز بدان معنی است شما تعداد زیادی از پیشفرضها مانند پست، دسته، برچسبها، صفحات، دیدگاهها را یکجا دریافت میکنید. اگر میخواهید به تغییر این رفتار پیشفرض اقدام کنید دچار زحماتی میشوید.
14) ساخت یک سایت بسیار جامعه محور مانند یوتیوب یا فیسبوک در پلت فرم وردپرس میتواند یک چالش بزرگ باشد.
15) به طور کلی، وردپرس یک انتخاب عالی برای سایتهایی است که از بالا به پایین، محتوا محور هستند. مجلات و یا وب سایتهای خبری، سایتهای نمونهکار، سایت رویداد و… بسیار کاربرپسند در وردپرس راهاندازی میشوند. اما برای سایتهایی که در اطراف محتوای ایجاد شده توسط کاربر، نیاز به جستجوی پیچیده از طریق کاتالوگهای بزرگی از محصولات دارند، وردپرس میتواند خستهکننده و بسیار کند باشد. اگر شما بیشتر در مورد پلاگینها برای به دست آوردن قابلیتهای مورد نیاز خود در در وردپرس فکر میکنید، شما احتمالا باید برخی از سیستم عاملهای دیگر را برای فعالیت خود در نظر بگیرید.
16) به عملکرد وردپرس متمرکز میشویم. یک سیستم مدیریت محتوا نیاز دارد که کمی در پردازش، شگفت انگیزتر عمل کند و این در حالی است که وردپرس، منابع بیحدی را میطلبد (اغلب کاربران وردپرس نیز با مدیران سرور خود بر سر استفاده بیش از حد از منابع سرور، دائما درگیری دارند. مترجم). وردپرس معمولا به سمت کل منابع سرور هجوم میبرد که از آن استفاده نماید، این موضوع زمانی مشکل ساز میشود که افزونهها وارد معرکه میشوند و کاربر به استفاده از سیستمهای قدرتمندی مانند Hostgator یا Bluehost و هاستهای قوی مجبور میشود.
17) وردپرس بر مبنای PHP نوشته شده است. این موضوع، برخی از توسعه دهنگان را ناراضی میکند که برای سرعت بخشیدن به کار خود، باید به سرعت PHP را بیاموزند.
18) تمها و پلاگینهای پرمیوم و تجاری وردپرس بسیار گران است و پشتیبانی به موقع و منظمی نیز ندارد.
19) وردپرس امکانات خوبی برای نسخههای موبایل دارد، اما همین موضوع میتواند برای افراد تازه کار با این سیستم، چالشهایی را در زمینه سئو به وجود بیاورد.
20) در وردپرس HTML / CSS / JS همگی ورم کرده و بزرگ هستند و شما نیاز به نصب HTML / CSS / JS minifiers دارید که CPU را نجات دهید. ویرایشگر WYSIWYG وردپرس نیز HTML را بد و سنگین تولید میکند و این در حالیست که اغلب تمها و پلاگینهای وردپرس نیز ورم کرده و سنگین هستند.
21) آنچه در وردپرس به عنوان خدمات وجود دارد، بیشتر در خدمت صفحات و برگههاست و کمتر در اختیار محتوا قرار میگیرد.
22) اصلاح گرافیک در وردپرس، نیاز به دانش CSS و HTML دارد که تازهکاران را نا امید میکند.
23) SQL نمایش داده شده در وردپرس بسیار پیچیده هستند.
24) گاهی اوقات وردپرس میتواند بیش از حد سنگین و کند عمل کند.
بهترین ابزار تحلیلگر برای وردپرس
اگر شما یک کسبوکار اینترنتی دارید و محصولات خود را بهصورت آنلاین به فروش میرسانید؛ پس به یک تحلیلگر نیاز دارید که بتوانید آمار فروش خود را با کمک گرفتن از آن به میزان بسیار بالایی برسانید. شما برای بررسی ورودی و خروجی سایت خودتان باید از یک ابزار استفاده کنید که این اطلاعات را در اختیار شما بگذارد. ابزار گوگل آنالیتیکس بهترین ابزاری است که ما به شما در این زمینه پیشنهاد میکنیم. درواقع این ابزار امکاناتی را به شما در رابطه با درصد خرید هر کاربر از محصولات شما، یا اینکه کاربران به کدام صفحات شما بیشتر ورود میکنند، سایت شما تا چه میزان برای کاربر جذاب بوده و بسیاری موارد دیگر را در اختیار شما قرار میدهد که شما این امکانات را با هیچ ابزار دیگری نمیتوانید تجربه کنید. وردپرس با گوگل آنالیتیکس کاملا سازگار است.
از نرم افزار مدیریت محتوای وردپرس، برای چه وب سایتهایی استفاده میشود؟
- وبلاگ
- وبسایت تجارت الکترونیک
- وبسایت کسب و کار
- وبسایت عکاسی
- وبسایت موسیقی
- وبسایت خبری
- و از همه مهمتر، وبسایت فروشگاهی
حال که با کاربرد وردپرس برای ساخت سایت وردپرسی آشنا شدید شاید بهتر باشد به سراغ این برویم که چگونه میتوان از این نرم افزار مدیریت محتوا استفاده کرد.از این رو در امتداد مقاله به بررسی وردپرس چیست و چگونه کار میکند می پردازیم