نماد اعتماد الکترونیکی، لازمه کسب و کارهای اینترنتی
یكی از عوامل مهم توسعه تجارت الكترونیكی، ایـجاد اعتماد و اطمینان در میان كاربران خدمات الكترونیكی می بـاشد طبق مطالعات انجام شده تائید کسب و کار اینترنتی توسط یك موسسه و مركز ثالث، بیشترین تاثیر در مراجعه و اعتماد خریداران به کسب و کار اینترنتی را دارد. در این حالت خریدار از محفوظ ماندن اطلاعات خود احساس امنیت بیشتری دارد و اگر از اطلاعات شخصی وی سوء استفاده شود، می تواند برای شكایت از کسب و کار اینترنتی متخلف به مراجع قانونی مراجعه نماید. در ایران مركز توسعه تجارت الكترونیكی مسئولیت ایجاد زیر ساخت های امنیت و اعطای نماد اعتماد الكترونیكی به کسب و کارهای اینترنتی را برعهده دارد.
نماد اعتماد الکترونیکی یک نشان دولتی است که صرفاً توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (وزارت صنعت، معدن و تجارت)، صادر شده و به کسب و کارهای اینترنتی با هدف ساماندهی، احراز هويت و صلاحيت آنها اعطا ميگردد. هدف از اعطاي نماد اعتماد الكترونيكي، اعتمادسازي و رسميتدهي به فعاليت کسب و کارهای اینترنتی و حمایت از حقوق مصرفکنندگان و جلوگيري از آسيبهاي احتمالي در ابعاد مختلف اعم از امنيتي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادی است. .ساماندهی سایتهای تجاری در كشور موثرترین گام برای ایجاد فضای تجارت الكترونیكی بهخصوص B2C خواهد بود. به نحوی كه مردم در هنگام خرید از طریق اینترنت با اطمینان از اینكه سایتها به تعهدات خود در قبال آنان عمل خواهند كرد و حقوق مصرف كنندگان را به رسمیت میشناسند، اقدام به خرید می كنند.
اینماد چیست؟
اگر میپرسید اینماد چیست؟ بهتر است بگویم اینماد (E-Namad) یا نماد اعتماد الکترونیکی یک نماد است که از طرف مرکز توسعه تجارت الکترونیک به وبسایتیها داده میشود که دارای ضوابط مشخص و از پیش تعیین شدهای باشند.
این لوگو فقط به وبسایتهای فروشگاهی تعلق میگیرد. پس اگر وبسایت شما خبری، وبلاگی و… است به اینماد نیاز نخواهید داشت. اما اگر دارای فروش اینترنتی هستید یعنی در وبسایت خود درگاه پرداخت دارید این نماد برای شما مفید خواهد بود.
قبلاً در مقالهی مجوزهای لازم برای راهاندازی کسبوکار از این نماد صحبت کرده بودیم.
اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) را حتما بارها شنیده اید یا لوگوی آن را مشاهده کرده اید. شما به عنوان یک مالک سایت، زمانی می توانید کاربران را تشویق به خرید کنید که اعتماد آن ها را جلب کرده باشید. روش های زیادی برای جلب اعتماد وجود دارد مانند نوع طراحی سایت فروشگاهی، ساختار، روش های تبلیغاتی آن، محصولات، معروف بودن آن اما همه این ها در کنار نمی توانند اعتماد صددرصد کاربران را به خود جلب کند. آن ها به دنبال یک تاییده مانند جواز در سایت شما هستند که وجود و خدمات شما را تضمین می کند. برای همین امروزه در ایران از اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) برای تایید فروشگاه های اینترنتی که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی صادر می شود، استفاده می گردد. در این مقاله قصد داریم که در خصوص اینماد، چگونگی دریافت آن و مزایای آن برای هر فروشگاه اینترنتی صحبت کنیم.
انواع لوگو نماد اعتماد الکترونیکی
اعتبار و کیفیت سایتها در اینماد با ستارهها نشان داده میشوند. تعداد ستارههای بالاتر، نشان دهنده سطح بالاتر اعتماد و کیفیت بهتر عملکرد وبسایت است. انواع نماد الکترونیکی به شرح زیر است:
نماد موقت: نماد موقت برای سرعت بخشی به فرآیند اخذ اینماد است و به سایتهای فروشگاهی با حداقل معیارهای موجود داده میشود.
نماد دائم یک ستاره: پس از اعطای نماد موقت، فروشگاه جهت دریافت نماد دائم بررسی میشود. کسب و کارها برای دریافت نماد دائم، باید مجموعهای از معیارها را داشته باشند تا تأیید شوند که در ادامه مطلب آنها را آموزش میبینیم.
نماد دائم دو ستاره: بعد از اینکه نماد دائم یک ستاره شما صادر شد، میتوانید با راه اندازی ssl سایتتان، نمادتان را به دوستاره تغییر دهید.
ستاره اینماد چیست و چه معنایی دارد؟
بالاترین درجهای که در حال حاضر به یک کسب و کار اینترنتی داده میشود، اینماد دوستاره است. این یعنی آن وبسایت از پروتکل امن HTTPS استفاده میکند و استفاده از آن کاملا ایمن است. سایتهای فیشینگ نمیتوانند در وبسایتهایی با پروتکل امن HTTPS فعالیت کنند و آی پیهای مشکوک و ناایمن قادر به نفوذ در آن نیستند. پس دو ستاره بودن اینماد نکته مهمی است که حتما باید به آن دقت کنید.
نماد اعتماد بدون ستاره چیست؟
نماد اعتماد الکترونیکی (بدون ستاره) با هدف تسهیل فرایند اعطای نماد اعتماد الکترونیکی به کسب و کارهای اینترنتی کوچک و نوپایی که موفق به رعایت تمامی الزامات تعریف شده در فرایند نماد اعتماد الکترونیکی نشدهاند، اعطاء می شود.
نماد اعتماد یک ستاره چیست ؟
رایجترین نوع نماد اعتماد که اغلب کسبوکارها از آن استفاده میکنند نماد اعتماد یک ستاره است. پیشنهاد ما به شما این است که اگر میخواهید نماد اعتماد دریافت کنید، به سراغ این گزینه بروید.
.
شرایط درخواست نماد اعتماد الکترونیکی
مطابق با فصول دستورالعمل های اعطای نماد اعتماد و نظارت بر کسب و کارهای اینترنتی، آن دسته از کسب وکارهایی كه اقدام به عرضه كالا و خدمت از طریق وبسایت خود می نمایند و در قبال آن وجه دريافت می كنند، كسب و كار اينترنتي تلقی شده و مشمول دریافت نماد اعتماد الكترونيكي خواهند بود که پس از راه اندازی کامل کسب و کار اینترنتی خود می بایست درخواست نماد اعتماد الکترونیکی را ارائه دهند، بنابراین اگر در وبسایت خود، کالا و یا خدمتی برای فروش عرضه نکرده اید، مشمول نماد اعتماد الکترونیکی نیستید. ثبت دامنه برای دریافت نماد اعتماد الزامی است و همچنین حداقل سن مجاز 18 سال تمام میباشد. در صورتی که متقاضی دارای کمتر از 18 سال سن می باشد، ارائه حکم رشد از دادگاه الزامی است.
مزایای داشتن ای نماد در سایت و فروشگاه های اینترنتی چیست؟
علاوه بر افزایش نرخ بازدید، افزایش ترافیک و… داشتن ای نماد مزایای زیر را دارد:
یکی از راهکارهای اصلی برای جلب اعتماد مشتریان، داشتن ای نماد است. وقتی لوگوی نماد اعتماد الکترونیکی را داشته باشید، راحت تر می توانید اعتماد مشتریان فروشگاه خود را جلب کنید.
با داشتن ای نماد، فعالیت شما در اینترنت قانونی شناخته می شود و کاربران با اطمینان خاطر از سایت شما خرید می کنند.
با داشتن نماد اعتبار الکترونیکی، می توانید برای دریافت درگاه بانکی خود اقدام کنید تا افراد با کارتهای شتاب خود بتوانند محصولات شما را خریداری کنند.
بعد از گرفتن ای نماد می توانید با اداره پست قرارداد ببندید و سیستم تحویل کالا در محل داشته باشید.
تاثیر مشاهده عکس نماد اعتماد الکترونیکی در مشتریان
کلیه فروشگاه های اینترنتی و افرادی که دارای درگاه پرداخت اینترنتی و فروش آنلاین هستند، می توانند با رعایت بعضی قوانین و ضوابط، e نماد خود را از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی دریافت کنند. وجود لوگو نماد اعتماد الکترونیکی به کاربران نشان می دهد که خرید آن ها امن و قانونی و قابل پیگیری خواهد بود؛ زیرا فروشگاه موردنظر قبلا بررسی و احراز هویت شده است. بنابراین می توانند خرید خودرا از وب سایتی تایید شده انجام دهند.
کسب و کارهایی که به نماد اعتماد الکترونیکی نیاز دارند :
وب سایت هایی که فروش کالای فیزیکی و دیجیتالی ونیز خدمات از طریق آن انجام می گیرد .
وب سایت هایی که تمامی مراحل سفارش و پرداخت هزینه بصورت آنلاین صورت می پذیرد .
پس با این حساب در صورتی که وب سایت شما جنبه تبلیغاتی داشته و کالا و خدماتی برای فروش ارائه نمی دهید نیازی به کسب نماد اعتماد الکترونیکی ندارید.
به طور کلی دریافت نماد اعتماد الکترونیکی در مقایسه با دیگر مجوز ها کار بسیار آسانی می باشد وحتی نیازی به داشتن شرکت ثبت شده و یا انجام عمل خاصی نیست و می توان با استفاده از اموزش هایی که در ادامه تقدیم حضور میگردد به وسیله مدارک شناسایی این کار را انجام داد . در نهایت در صورتی که آدرس محل فعالیت کسب و کار اینترنتی مورد نظر ، شماره تماس و استعلام صلاحیت فردی تایید شود میتوان در مدت کمتر از یک ماه اینماد را دریافت کرد . در طی مراحل دریافت نماد اعتبار به حضور فیزیکی نیازی نیست فقط باید برخی از مدارک از سوی یکی از دفاتر اسناد رسمی تایید و سپس از طریق پست ارسال گردند.
شرایط اعطای لوگوی نماد اعتماد الکترونیکی
برای دریافت لوگوی ای نماد لازم است شرایط زیرا را داشته باشید:
عرضه کالا یا خدمات در سایت
نماد اعتماد الکترونیکی تنها به سایتهایی که خرید و فروش در آن انجام میشود، تعلق میگیرد. اگر صرفاً در سایت خود درباره محصولات یا خدماتتان اطلاع رسانی کردهاید و امکان سفارشگیری آنلاین وجود ندارد، نیازی به دریافت اینماد ندارید (و البته برای چنین سایتی اینماد صادر نمیشود).
همچنین توجه داشته باشید باید برای دامنه یا زیردامنهای که خرید در آن صورت میگیرد، درخواست اینماد کنید.
درج قیمت محصولات یا خدمات
یکی دیگر از شرایط اخذ اینماد درج مشخصات محصولات یا خدمات، از جمله قیمت و تعرفه کالای عرضه شده در سایت است. همچنین ارائه اطلاعات خرید در قالب پیش فاکتور یا سبد خرید الزامی میباشد.
صاحب امتیاز دامنه
امتیاز دامنه سایت باید به نام فرد درخواست دهنده نماد اعتبار باشد. و امتیاز دامنه متقاضیان حقوقی، باید به نام شرکت و یا یکی از اعضای هیئت مدیره آن ثبتشده باشد.
اطلاعات صاحب تمام دامنهها در سایت Whois درج میشود. پس از ورود به این سایت، در باکس جستجو آدرس دامنه سایت خودتان را وارد کنید و روی دکمه SEARCH کلیک کنید.
تایید صلاحیت
برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی باید صلاحیت فردی شما از سمت پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا تایید شود. در حالت عادی نیازی نیست به صورت حضوری مراجعه کنید؛ نتیجه استعلام تایید صلاحیت در پرونده نماد در سامانه ثبت میشود و از طریق ایمیل برایتان ارسال خواهد شد (این مرحله توسط کارکنان اینماد انجام میشود و شما کاری انجام نمیدهید).
اگر جواب استعلام منفی باشد، پرونده به حالت تعلیق در میآید، هویت فرد رد صلاحیتشده، وارد لیست سیاه میشود و امکان درخواست مجدد وجود نخواهد داشت. اما فرد میتواند بعد از ورود به پنل کاربری خود، درخواست فرجام خواهی (به معنی درخواست بررسی مجدد صلاحیت فردی) ثبت نماید.
برای درخواست فرجام خواهی باید به دادگاه تشکیل پرونده مراجعه نمایید و مدارکی مثل رأی دادگاه مبنی برائت (تبرعه شدن از سوی دادگاه)، سند مشخص کننده اجرای حکم صادر شده توسط دادگاه، مدرکی که نشاندهنده مختومه شدن پرونده سوء سابقه و یا هرگونه سند دال بر رفع مشکل سوء سابقه (به جز گواهی عدم سوء پیشینه یا سجل کیفری که مورد قبول نمیباشند) را به همراه درخواست فرجام خواهی به ایمیل amaken@enamad.ir ارسال نمایند (البته زیاد جای نگرانی نیست چون عدم تأیید صلاحیت خیلی کم اتفاق میافتد).
حداقل سن 18 سال
شرایط دریافت نماد اعتماد الکترونیکی داشتن 18 سال تمام است. در صورتی که متقاضی کمتر از 18 سال داشته باشد، ارائه حکم رشد از دادگاه الزامی میباشد. در قوانین قدیم برای دریافت اینماد، آقایان نیاز به داشتن کارت پایان خدمت داشتند که در قوانین جدید این موضوع مشاهده نشده و بدون نیاز این مدرک هم اینماد برای شما صادر میشود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت اینماد
مدارک مورد نیاز برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی به شرح زیر میباشد:
متقاضیان حقیقی :
تصویر مجوز فعالیت (در صورت وجود)
تعهدنامه شخصیت حقیقی (در ادامه نحوه دریافت آن را توضیح خواهیم داد)
عکس از مدارک هویتی
اجاره نامه یا سند ملک کسب و کار (یا منزل)
متقاضیان حقوقی (تجاری / غیرتجاری)
تصویر آگهی روزنامه رسمی
تصویر اصل اساسنامه
آگهی آخرین تغییرات آدرس (در صورت وجود)
آگهی آخرین تغییرات اسامی اعضای هیئتمدیره (در صورت وجود)
آگهی آخرین تغییرات موضوع فعالیت شركت (در صورت وجود)
تعهدنامه شخصیت حقوقی (در ادامه نحوه دریافت آن را توضیح خواهیم داد)
تصویر پروانه / مجوز فعالیت
.
اگر وبسایتی لوگو اینماد را شبیهسازی کرده باشد میتوان متوجه آن شد؟
بله، این لوگو مانند لینک عمل میکند و میتوانید روی آن کلیک کنید. با کلیک، صفحه جدیدی در مرورگرتان بازخواهد شد و به یکی از دامنههای سایت اینماد هدایت میشوید. شما در آنجا به مشخصات صاحب امتیاز وبسایت، تاریخ اخذ مجوز، تاریخ اعتبار اینماد، اطلاعات تماس و به طور کلی، شناسنامه آن کسب و کار دسترسی پیدا میکنید.
اگر وبسایتی این لوگو را به صورت عکس داخل سایت خود قرار داده باشد، این کارایی را نخواهد داشت.