کمپین تبلیغاتی چیست؟
هر کمپین تبلیغاتی یک استراتژی طراحی شده خاص است که در رسانهها و ابزارهای تبلیغاتی مختلف انجام میشود و اهداف خاصی را دنبال میکند. اهداف هر کمپین تبلیغاتی میتواند شامل افزایش آگاهی از برند، افزایش فروش و ارتباط با یک بازار خاص باشد. همه اینها از طریق تبلیغات انجام میشود.
بسیاری از کارآفرینان فکر میکنند که انجام یک کمپین تبلیغاتی به سادگی ایجاد یک تبلیغ است، اما آنها در اشتباهند. برای اینکه تبلیغات به بهترین نتایج ختم شود، بسیار مهم است که از ابتدا به درستی ساماندهی شوند.
اگر به راهاندازی یک کمپین که برای کسب و کار شما طراحی شده است فکر میکنید، توصیه میکنیم با یک متخصص تبلیغات در اینباره مشورت کنید. به طور خاص آژانس های تبلیغات آنلاین در زمینه طراحی کمپین های تبلیغاتی و بازاریابی دیجیتال فعالیت میکنند. همکاری با شرکت تبلیغات اینترنتی بهترین شرایط و ابزارها را برای شما فراهم میکند و با توجه به تجارت موفقی که این شرکتها دارند به شما کمک میکنند تا به نتایج دلخواه خود دست یابید.
شروع همکاری با شرکت تبلیغات اینترنتی برای ایجاد کمپین های تبلیغاتی شما را قادر میکند تا هم هزینه های تبلیغات را کاهش دهید و هم معیارهای مربوط به فعالیتهای تبلیغاتی را بهبود دهید.
کارکرد و هدف کمپین تبلیغاتی چیست؟
کمپینهای تبلیغاتی کارکردهای بسیاری دارند. این کمپینها برای آگاهی مردم از محصول مورد نظر تلاش میکنند. همچنین کمپین تبلیغاتی از طریق تبلیغ خود، تلاش میکند تا مردم را به خرید محصول مورد نظر خود متقاعد کند. از دیگر فعالیتها و اهداف مربوط به کمپین تبلیغاتی، فراهم کردن شرایط برای قرار گرفتن محصول در دست مخاطبان است.
کمپینهای تبلیغاتی برای تبلیغ هر نوع محصول و خدماتی استفاده میشوند. این کمپینها ممکن است به صورت آنلاین یا آفلاین فعالیت کنند. در هر صورت شاید بتوان گفت هدف کلی از طراحی یک کمپین تبلیغاتی، رساندن پیام یک محصول یا برند به مخاطبان است. هر کمپین تبلیغاتی باید بر اساس استراتژی بازاریابی شرکت و یا محصول مورد نظر خود، طراحی شود.
کمپین تبلیغاتی از چه اجزایی تشکیل شده است؟
یک کمپین شامل مجموعه ای از فعالیت های هدفمند است که به صورت منظم، اجرا و پیگیری می شود. کلیه فعالیت های کمپین به گونه ای طراحی و سازمان دهی شده است که از طریق ارسال پیام های مشخص، متوالی و تکرارپذیر به مخاطبان هدف، منجر به تاثیر پذیری آنها شده و نگرش آنها را نسبت به یک محصول خاص یا یک جریان سیاسی تغییر دهد. این تأثیرگذاری از طریق ابزارهای ارتباط جمعی و رسانه های تاثیرگذار صورت گرفته و به دنبال آن واکنش های مورد انتظار به وجود خواهد آمد.
در واقع یک کمپین تبلیغاتی مجموعه ای از برنامه های مستقل اما هماهنگ است که تمام حوزه های تبلیغاتی، رسانه ای، پیشبردی و روابط عمومی در مورد یک کالا، خدمت یا بنگاه اقتصادی را در رسانه های مختلف صوتی، تصویری، چاپی و محیطی پوشش می دهد. به صورتی که با یک محتوا و مضمون مشترک، اما پیام های متنوع و گوناگون در یک دوره زمانی معین و با بودجه ای مشخص برای دستیابی به هدف های کمی و کیفی معین طراحی و اجرا می گردد. برنامه کمپین تبلیغاتی، طرح اولیه یا پیش نویسی است که مراحل طراحی و اجرای یک برنامه تمام عیار ارتباطات بازاریابی را شامل می شود که شرح وظایف و اقدامات را در هر مرحله از برنامه توسعه فروش یک محصول مشخص می کند. یک معنای کمپین تبلیغاتی، استفاده از کانال های مختلف برای رساندن پیام تبلیغاتی است. به این صورت که یک پیام یکسان که از طریق رسانه های مختلف که در برخی مواقع ثابت هستند، به اشتراک گذاشته می شود.
ابزارها و رسانههای تبلیغاتی
خب، تا اینجای مقاله با همه جزئیات یک کمپین تبلیغاتی، از چیستی تا نحوه راه اندازی آن آشنا شدید. اگر یادتان باشد، در قدم چهارم بخش نحوه اجرای کمپین، به موضوع انتخاب ابزارهای تبلیغاتی اشاره کردم؛ اینکه کمپین خودتان را با کمک چه ابزارها، بسترها و راهکارهایی اجرا کنید. در ادامه قصد دارم پراستفادهترین ابزارها برای یک کمپین تبلیغاتی را به شما معرفی کنم.
شبکههای اجتماعی
اولین ابزار مناسب برای راه اندازی یک کمپین تبلیغاتی، شبکههای اجتماعی هستند. در حال حاضر با توجه به اینکه شبکههای اجتماعی اینستاگرام و مسنجر تلگرام مخاطبان زیادی دارند، بیشتر کمپین های تبلیغاتی ایرانی هم در این شبکهها اجرا میشود. اما دقت کنید که این موضوع، بهانه مناسبی نیست که در مرحله 4، به بررسی شبکههای اجتماعی دیگر مشغول نشوید.
ممکن است با توجه به هدفی که کمپین شما دنبال میکند، شبکههای اجتماعی دیگر بازخورد بهتری برایتان داشته باشند. در هر حال، هر شبکه اجتماعی که در انتها انتخاب شد، باید دقت کنید که مخاطبان هدف شما در آن شبکه و پیج و کانالهایی که برای تبلیغ از آن استفاده میکنید، وجود داشته باشند.
نکته: تبلیغات در شبکههای اجتماعی میتواند به دو صورت انجام شود. روش اول ارائه تبلیغ به اینفلوئنسرها و کانالها، و روش دوم تبلیغ با کمک سیستمهای تبلیغاتی خود اپلیکیشن مثل تبلیغات اینستاگرام یا تبلیغات فیسبوک است. اینکه کدام یک برای شما مناسبتر باشد، نسبت به اهدافتان تعیین میشود. البته ناگفته نماند که تبلیغات اپلیکیشن اینستاگرام در ایران دردسرهای خودش را دارد و فکر نمیکنم استفاده از این روش، خیلی به نفعتان باشد.
تبلیغات گوگل
شما با کمک تبلیغات گوگل میتوانید در ازای پرداخت هزینه به این موتور جستجو، روی کلمات کلیدی مورد نظرتان به صدر نتایج برسید. به عنوان مثال وبسایتی که در زمینه خدمات «ثبت شرکت» فعالیت میکند، میتواند با پرداخت 300 تومان به ازای هر کلیکِ مخاطبان در نتایج گوگل، به صدر نتایج برسد. البته این قیمت نسبت به کلمات مختلف پایین و بالا میشود.
ایمیل مارکتینگ
برای راه اندازی یک کمپین تبلیغاتی میتوانید از لیست ایمیل کاربرانی که قبلا آن را جمع آوری کرده یا حتی خریدهاید، استفاده کرده و سپس متن تبلیغاتی خودتان را برای آنها بفرستید. البته بازاریابی ایمیلی به تنهایی یک مبحث گسترده است و نکات بسیاری دارد که قبل از اجرا باید با آنها آشنا شوید.
SEO و تولید محتوای سایت
اینکه اسم سئو یا تولید محتوای سایت را جزو ابزارها بیاوریم، شاید خیلی کار درستی نباشد؛ اما اینکه به صورت طبیعی در نتایج گوگل قرار بگیرید، راهکار بسیار مناسبی برای حضور همهجانبه در تمام رسانهها است. البته همانطور که میدانید، سئو یک فعالیت زمانبر است و میتواند زمان زیادی از شما بگیرد؛ پس از مدتها قبل باید به فکر تولید محتوای ارزشمند و حضور پررنگ در نتایج جستجوی گوگل باشید.
تبلیغات بنری
در این روش، بنر تبلیغ خودتان را در وب سایتهای پربازدید و البته مرتبط به حیطه فعالیت خودتان قرار داده و در ازای زمان، کلیک یا... هزینه آن را پرداخت میکنید. با این تبلیغات شما با یک تیر دو نشان میزنید؛ هم در سایتهای مختلف در معرض دید مخاطبان قرار میگیرید و در ذهنشان میمانید و هم اینکه به سایتتان ورودی دریافت میکنید.
تبلیغات متنی و رپورتاژ
نوشتن و انتشار رپورتاژ بیشتر برای بهبود سئو سایت و در ادامه با نیمنگاهی به جذب مخاطب استفاده میشود. در این روش، شما مقاله معرفی خود و محصولات و خدماتتان را در یک وب سایت معتبر با بازدید بالا (اغلب سایتهای مجلهای و خبری) قرار میدهید تا علاوه بر دریافت لینک، مخاطبان این مطلب را مشاهده کنند. دقت کنید، رپرتاژ آگهی اگر اصولی نوشته نشود، فقط باعث هدر رفتن بودجه شما خواهد شد.
تبلیغاتی موبایلی
تبلیغات موبایلی همان بنرهایی یا متنهای تبلیغاتی هستند که داخل برنامههای موبایل میبینیم.
از جمله اپلیکیشنهایی که در حال حاضر میتوانید تبلیغات خودتان را در آنها قرار دهید عبارتند از:
اپلیکیشنهای سرگرمی محتوایی (مثل آموزش آشپزی و...)،
اپلیکیشنهای بازی آنلاین و آفلاین،
اپلیکیشنهای خدماتی (مثل حسابداریهای رایگان، vpn و...)،
و... .
تبلیغات ویدیویی
تبلیغات ویدیویی را اغلب در وبسایتهای معروف پخش ویدیو مثل یوتیوب و آپارات مشاهده میکنید. به این صورت که تبلیغ شما، ابتدا، انتها یا اواسط ویدئو برای مخاطبان پخش میشود.
تبلیغات پیامکی
پیامک یک ابزار بسیار ارزان، پربازده و در دسترس برای حضور در یک کمپین تبلیغاتی است. مطمئناً خودتان به خوبی با این روش آشنا هستید و میدانید که استفاده نادرست از آن چقدر میتواند در برندسازی منفی و ایجاد تنفر نسبت به برند تاثیر داشته باشد! بنابراین با احتیاط زیاد، حساب شده و با برنامهریزی به سمت آن بروید.
تبلیغات رسانهای
تبلیغات در رسانههای جمعی مثل رادیو و تلویزیون، پای ثابت اکثر کمپینهای بزرگ تبلیغاتی است. یادتان باشد تبلیغات در این رسانهها، هزینههای بالایی دارد و شاید در همان ابتدای کار بازگشت سرمایه مناسبی برای شما نداشته باشد. بنابراین قبل از اینکه به سراغ آنها بروید، باید شرایط را بسنجید، هزینهها و مسائل مالی را حساب کنید و دقت کنید که زمان مناسبی را برای این کار انتخاب کرده باشید.
مراحل طراحی کمپین تبلیغاتی
تحقیق
اولین گام آن است که برای محصولاتی که قرار است تبلیغ شونده تحقیقات بازار انجام دهید. در این مرحله باید تقاضای محصولات را برآورد کرده و موقعیت آن نسبت به رقبا را بسنجید. در واقع تحقیقات بازار جزو فرآیندهایی است که هیچ گاه تمام نمی شود، قبل از طراحی هر کمپین لازم است برآوردی از رقبا، پرسنا و جایگاه خود در بازار داشته باشید تا بتوانید کمپینی اثربخش طراحی کنید.
تعیین بودجه
گام بعدی تعیین بودجه است. اقلام زیر را در زمان مشخص کردن بودجه کمپین تبلیغاتی مد نظر داشته باشید : رسانه، اجرا و نمایش تبلیغ، کارهای اداری و مواردی از این دست که در اجرای کمپین های تبلیغاتی دخالت داشته و لازم است هزینه ای را به آنها اختصاص دهید. بودجه ی شما مشخص می کند بهتر است صرفا کمپین تبلیغاتی دیجیتالی داشته باشید یا از نظر مالی توانایی پوشش دهی هزینه های بالای تبلیغات محیطی و یا تلویزیونی را دارید. به این صورت می توانید استراتژی ها و بسترهای مناسب را انتخاب کنید.
شناخت مخاطبان هدف
باید بدانیم چه کسانی قرار است محصولات ما را خریداری کنند و چه کسانی را باید هدف قرار دهیم. شناختن مخاطبان هدف به ما کمک می کند کمپین تبلیغاتی موثرتری را به اجرا درآوریم. وقتی مخاطبان خود را به خوبی بشناسیم با سبک زندگی آنها آشنایی خواهیم داشت به این صورت می دانیم بهترین کانال برای برقراری ارتباط با آنان چیست و به چه صورت می توانیم توجه آنها را به خود جلب کنیم. تعریف پرسنا میتواند ایده های زیادی برای طراحی کمپین تبلیغاتی و انتخاب بسترهای مناسب را مشخص کند.
انتخاب رسانه ی مناسب
رسانه و تعداد رسانه ها و شبکه هایی که در کمپین مورد استفاده قرار می گیرند باید براساس دسترسی به مخاطبان، مشخص شوند. از بین رسانه ها و شبکه های موجود باید آنهایی را برگزینید که دسترسی به مخاطبان هدفتان را آسانتر میکنند. شناخت مخاطبانتان در تعیین نوع رسانه کمک به سزایی به شما خواهد کرد. همچنین میزان بودجه و هدف از برگزاری کمپین تبلیغاتی هم نقش به سزایی در تعیین رسانه ی مناسب دارد.
تصمیم گیری در مورد تم مناسب کمپین تبلیغاتی
در طراحی کمپین تبلیغاتی یکی از موارد حائز اهمیت تصمیم گیری در مورد تم مورد استفاده است. رنگ قالب (تمپلیت رنگ) کمپین باید مشخص شود، و گرافیک مورد استفاده در تمام تبلیغات باید یکسان یا حداقل شبیه به هم باشند، نوع موسیقی و صدایی که مورد استفاده قرار می گیرد باید تعریف شده و متناسب با تن صدای برند باشد، طراحی تبلیغات، پیامی که از طریق تبلیغ باید به مخاطبان برسد، زبانی که در کمپین مورد استفاده قرار می گیرد و موارد از این دست از جمله مهمترین عواملی هستند که باید از قبل و با توجه به هدف و پیام تبلیغ و متناسب با استراتژی بازاریابی و برند شرکت، مشخص شود. چنانچه برای کسب و کار خود کتابچه برند یا همان برندبوک را تهیه کرده باشید، می توانید با مراجعه به آن تم و طرح مورد قبول که متانسب با هویت برندتان باشد را انتخاب کنید.
برنامه ریزی رسانه
برنامه ریزی در مورد نمایش تبلیغات در رسانه باید با نهایت دقت صورت گیرد. تنها در این صورت است که تبلیغ توسط مخاطبان هدف دیده یا خوانده یا شنیده می شود. اهمیت این مرحله از آن جهت است که هزینه ی تبلیغات در رسانه های مختلف بسیار بالا است بنابراین لازم است زمانیکه مخاطبان هدف شما از رسانه ی مورد نظر بیشتر استفاده می کنند را شناسایی کرده و تبلیغات خود را در این زمان ها به معرض نمایش بگذارید یا پخش کنید.
اجرای کمپین تبلیغاتی
نهایتاً کمپین به اجرا درخواهد آمد و بازخورد آن گرفته می شود. در حین اجرای کمپین باید مخاطبان خود را تحت نظر داشته باشید و اثرگذاری کمپین را بسنجید. بهترین راه مقایسه ی عواملی از جمله شناخت برند، میزان فروش، جلب توجه کردن تبلیغات و میزان تعامل مخاطبان با آنان است. بررسی میزان اثرگذاری تبلیغ به شما کمک می کند نقاط قوت و ضعف کمپین خود را شناسایی کرده و در کمپین های بعدی از اطلاعات به دست آمده استفاده کنید.