بازاریابی محتوا یکی از مهمترین چیزهایی است که امروزه در کسب و کار های مدرن اتفاق افتاده و برای درست انجام دادن آن، شما باید به طور منظم محتوایی متناسب با کسب و کارتان منتشر کنید و باید اطمینان داشته باشید که محتوای کافی برای هدف خود تولید کرده اید. با داشتن یک برنامه منظم میتوانید به سادگی منابع تولید و تبلیغ محتوای خود را مدیریت کنید و در شرایط متفاوت بهتر تصمیم بگیرید. شما برای برنامه ریزی به یک تقویم محتوا احتیاج دارید،که به شما کمک کند محتوای بیشتر و با کیفیت تری تولید کنید و شما را در رسیدن به نتیجه دلخواه و اهداف مورد نظرتان یاری دهد.
تقویم محتوا چیست؟
تقویم محتوا ابزاری است که به شما کمک می کند برای اجرای بهتر استراتژی های محتوای خود برنامه ریزی داشته باشید تا هم از نظر بازدهی و هم از نظر زمان بهترین نتیجه را داشته باشید. در واقع تقویمی است از تعداد و انواع موضوعاتی که شما در تاریخ های مختلف قصد دارید بر روی رسانه های خود از جمله سایت، شبکه های اجتماعی و … قرار دهید. نکته مهم همین است. محتوا شامل همه چیز می شود از مقالاتی که بر روی وبسایت قرار می دهید تا پست های شبکه های اجتماعی. چه وبلاگی برای درج مقالات داشته باشید و یا تنها بر روی شبکه های اجتماعی کار می کنید، تقویم محتوا کمک می کند تا بر اساس زمان بندی محتوای خود را آماده کنید که در نهایت منجر به نظم و رضایت مخاطبان می شود.
چرا باید تقویم محتوا داشته باشیم؟
ابتدا از دید مخاطب به این موضوع نگاه میکنیم. فرض کنید شما مخاطبی هستید که مایلید چند برند پوشاک را در اینستاگرام دنبال کنید. آیا برندی که با برنامهای منظم محتوایش را منتشر میکند برای شما جذابتر است یا برندی که بیبرنامه و با فاصلههای زمانی طولانی به انتشار پست میپردازد؟
داشتن تقویم محتوا به شما کمک میکند تا اعتماد مخاطبان را جلب کنید. زمانی که مخاطب بار اول و دوم محتوای شما را به صورت اتفاقی ببیند، بار سوم خودش برای جمعآوری اطلاعات بیشتر به سوی شما باز خواهد گشت. همچنین داشتن برنامه محتوایی منظم باعث میشود که مخاطب تشنه اطلاعات بعدی شما باشد و بارها و بارها برای کسب اطلاعات بیشتر به شما سر بزند. اگر تا به حال مشترک روزنامه یا مجلهای بوده باشید، شوق و ذوق ناشی از انتشار مجله را تجربه کردهاید. با داشتن تقویم محتوا تجربه مشابهی را برای مخاطب در فضای آنلاین رقم خواهید زد.
هدف از تدوین تقویم محتوا
- مجموعه از روند و اهداف پروژه آگاه میشود. یکپارچگی و هماهنگی باعث بازدهی اثربخش منابع انسانی میشود.
- برنامهریزی آسان میشود.
- با نگاهی کلی و از بالا، آسانتر میتوان به ایدههای خوب رسید.
- رهایی از سردرگمیهای ایده برای تولید متن یا ویدئو.
- آمار و روند پیشرفت یا پسرفت پروژه بهتر مشخص میشود.
- نقشه محتوا را میتوان با توجه به نیاز و توانایی مجموعه، به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه تنظیم نمود.
- با رعایت نظم در انتشار مطالب، مشتری یا کاربر به اعتماد بیشتری به کسبوکار خود کرد.
- تا یک سال تصویر واضحی از نحوه تولید محتوا خواهید داشت.
- باعث جلوگیری از ایجاد محتوای تکراری خواهد شد.
- تاریخها و رویدادهای کلیدی و تاثیر گذار را پیدا خواهید کرد.
- با برنامهریزی و سازماندهی محتوا، میتوانید زمان زیادی را برای پیدا کردن موضوع محتوا در آینده صرفهجویی کنید.
- بنابراین فرصت یافتن و رسیدگی به مشکلات و بروزرسانی محتواهای ضعیف و همچنین ایدههای خلاقانه برای تولید محتوا را خواهید داشت.
چه اطلاعاتی در تقویم تولید محتوا قرار میگیرد؟
تقویم تولید محتوا فراتر از یک تقویم محتوایی با تاریخهای مشخص شده است. در یک تقویم محتوایی خوب، تولید محتوا با تعیین و اتصال به پرسونای خریدار (کسی که میخواهید به او بفروشید)، چرخه تعامل (ارائه محتوای مطلوب براساس چشمانداز جایی که فرآیند خرید است) و کانالهای مورد استفاده تعریف میشود. بنابراین تقویم محتوا فراتر از تاریخ و عناوین محتواست. تقویم محتوا باید محلی برای :
اولویت بندی محتوا
محتوایی که با توجه به استراتژی بازاریابی محتوایی قرار است منتشر شود. این محتواها میتواند محتوای جدیدی باشد که باید در فرآیند تولید قرار گیرد یا محتواهای موجود و قدیمی که به بازنگری، تغییر و بهینه شدن برای شبکههای اجتماعی نیاز دارد.
اتصال به اشخاص مسئول / تولید کنندگان محتوا
در ستون تولید کننده، ویراستار، توزیع کننده نام همکاران مسئول باید مشخص باشد. طبیعتاً برای تولید یک قطعه از محتوا نیاز به همکاری حداقل دو فرد وجود دارد. نام این افراد حتماً باید نوشته شود.
تعریف کانالهای محتوایی
در تقویم محتوا باید لیستی از کانالهای محتوا و فرمت های مورد هدف برای هر محتوا تعریف شود. بهعنوان مثال ممکن است بلاگ پستی داشته باشید که بخشی از یک کتاب الکترونیکی است که پیش از این در اسلایدشیر منتشر کردهاید یا میخواهید در شبکههای اجتماعی نظیر توئیتر، اینستاگرام یا خبرنامههای ایمیلی توزیع کنید. در تقویم محتوا تمام این بخش ها باید ذکر شود.
متا دیتا
این برچسبها به شما کمک میکند تا رهگیری موضوعات و اهداف بهسادگی انجام شود. به عنوان مثال اگر پرسونای مخاطب یا چرخه تعامل برای شما مهم است از این تگها استفاده کنید تا مطمئن شوید که برنامه بر آن اساس در حال انجام است. قطعاً تولید محتوا براساس کلمات کلیدی/ سئوسایت بسیار مهم است بنابراین از تگ کلمات کلیدی در تقویم محتوای خود استفاده کنید. حتی با این تگها میتوانید نوع محتوا ( خبرنامه، ویدیو، رپورتاژ و..) را تعریف کنید.
تعیین تاریخ برای تولید و انتشار محتوا
تقویم با تاریخ تعریف میشود اما در تقویم محتوایی دو بخش مهم تاریخ مربوط به تاریخ تولید و انتشار است. شما میتوانید برخی از محتواهایی که براساس تاریخ ( مناسبتها) تعریف میشود نیز در تقویم ذکر کنید. هرچقدر که سطح فعالیت شما بیشتر شود ممکن است تاریخها نیز شکل دیگری به خود بگیرد مثلا تاریخ بهروزسانی یا تاریخ انتشار در کانالها و…
اگر در سازمان بزرگی کار میکنید ممکن است به ساخت یک چرخه کاری نیاز داشته باشید. در این حالت مسائلی نظیر تایید، بررسی و اصلاح محتوا توسط واحدهای مختلف به فعالیتهای شما افزوده میشود. اگر میخواهید هفتهای یک بلاگ پست منتشر کنید و ماهیانه یک خبرنامه ارسال کنید همچنان از تقویم محتوا استفاده کنید اما هیچ دلیل وجود ندارد که آنرا بسیار پیچیده کنید.
قسمتهای مختلف یک تقویم محتوایی
مهمترین نقش یک تقویم محتوا در بازاریابی محتوایی این است که شما تاریخها را فراموش نکنید و مطابق آنها مطالب را منتشر کنید. برای این که محتواهای باکیفیت منتشر کنید، برای هر محتوا یک تاریخ نوشتن، تاریخ ویراستاری، تاریخ طراحی (برای محتواهای دیداری مانند پستهای شبکههای اجتماعی)، و تاریخ انتشار مشخص کنید.
نام نویسندهها، ویراستارها، طراحها و مسئولان انتشار برای هر مطلب باید در تقویم محتوایی ذکر شود. این کار باعث شفاف شدن حدود فعالیتها و پایبندی تیم شما به کار میشود.
جدولی از موضوع و عنوانهایی تهیه کنید که قرار است به آنها بپردازید. آنها را اولویتبندی کنید و داخل تقویم قرار دهید تا بدانید که به کدام موضوعها پرداختهاید و کدام موضوعها هنوز دستنخورده باقی ماندهاند.
مطالبی که قرار است منتشر کنید را اولویتبندی کنید تا اعضای تیم بدانند اول باید به کدام موضوعها بپردازند. یک روش اولویتبندی مناسب برای این کار، استفاده از سه رنگ قرمز برای اولویت بالا، زرد برای اولویت متوسط و سبز برای اولویت پایین است.
- هشتگ و کلمات کلیدی
- هشتگها در شبکههای اجتماعی و کلمات کلیدی در پستهای وبلاگ از جمله عواملی هستند که باعث میشوند موتورهای جستوجو کاربران را به سمت شما بیاورند. پس در انتخاب آنها دقت کنید و موارد مناسب را برای هر موضوع انتخاب کنید.
بستر انتشار هر پست را مشخص کنید. یا اگر پستی قرار است در تمام شبکههای اجتماعی منتشر شود، دقت کنید که شبکه اجتماعی جا نماند.
مراحل طراحی و ساخت تقویم تولید محتوا
در این مبحث شما را راهنمای میکنیم تا بتوانید تقویم تولید محتوای خود را متناسب با زمینه فعالیتتان طراحی و برنامه ریزی کنید.
در قدم اول برای ثبت برنامه های انتشار محتوای خود می توانید از جدول تقویم گوگل و یا نمونه جدول های آماده در اینترت استفاده کنید. برای بازه های زمانی پیش روی پروژه خود برنامه ریزی کنید . بهتر است عجله نکنید و بازه های زمانی سه ماهه در نظر بگیرید ، بعدها میتوانید برای دوره های شش ماهه و یا حتی یکساله برنامه ریزی کنید.
یک برنامه مدون برای دریافت بازخورد و اصلاح ایجاد کنید. در تقویم تولید محتوای خود ، نتایج اهدافی را که برای بازاریابی خود چیده اید بررسی کنید. در نظر داشته باشید برای دستیابی به جه میزان ترافیک، چه تعداد مشتریان راغب و چه تعداد مشتریان بالفعل در هر ماه برنامه ریزی کرده اید. تلاش های پیشین بازاریابی خود را تحلیل کنید تا مشخص شود به چه تعداد و چه شکل محتوایی، برای دستیابی به اهداف سازمانی خود نیاز دارید.
تاریخ های موجود بر روی تقویم تولید محتوای خود را با اقدامات مشخص پر کنید. فعالیت هایی مثل به روزرسانی وبلاگ ویا رسانه های اجتماعی بطور روزانه، انتشار یک فایل صوتی (پادکست) ویا ویدیوی جدید به طور هفتگی، انتشار یک کتاب الکترونیکی به طور ماهیانه. به همین ترتیب برای سایر محتوا و بازه های زمانی ادامه دهید. برای هر تاریخ مشخص، عناوین، سرفصل ها و پرسونای مدنظر خود را هدف قرار دهید. هدف، ایجاد یک ترکیب مناسب از محتواهای متنوع، عناوین و پرسوناها می باشد تا اطمینان حاصل کنید همه ی بخش ها را به خوبی پوشش داده اید.
به کلمات کلیدی در بهینه سازی موتورهای جستجو یا همان مبحث سئو ، مراحل چرخه خرید، فراخوانی برای مشارکت و یا دیگر اهداف بازاریابی جاذبه ای سازمان دقت کنید. مطمئن باشید که تمام محتواهای تولید شده اهداف از پیش تعیین شده و برنامه ریزی شده شما در تقویم تولید محتوای تان پوشش میدهد.
یکی از موقعیت هایی کلیدی برای عناوین و شکل های مشخصی از محتوا ، حوادث بیرونی و یا تاریخ های خاص می باشد. برای مثال، کسب و کارهایی که به طور مستقیم با مصرف کنندگان روبرو هستند می توانند تعطیلات رسمی نظیر نوروز، مناسبت هایی نظیر شب چله، عیدهای مذهبی و سنتی ویا روز مادر را مدنظر قرار دهند و محتواهایی را تدارک ببینند که مناسب با حال و هوای فصلی باشد. از طرف دیگر کسب و کارهای B2B (کسب و کارهایی که با سایر کسب و کارها در ارتباط هستند) می توانند نمایشگاه های مهم صنعتی را که می خواهند در آن شرکت کنند، زیر نظر داشته باشند. این سازمان ها می توانند پیشاپیش برنامه ریزی های انتشار پست های وبلاگ، یادآوری رخدادهای مهم، ویا انتشار ویدیوهایی که در رخداد پیش رو تولید خواهند کرد را انجام دهند.
به دنبال فرصت هایی برای استفاده مکرر از محتواهای خود باشید. برای مثال انتشار یک مقاله جدید یا گزارش تحقیقاتی می تواند ارزشی معادل ایجاد پست های متنوع در طول هفته های متمادی را داشته باشد. به طوریکه هرپست که در یک هفته منتشر می کنید، نقل قسمتی از گزارش کامل و جامع را به همراه داشته باشد.
برای هر نوع محتوا نظیر پست وبلاگ، وبینار، کتاب های الکترونیکی، ویدیو و…، یک قالب جداگانه مدنظر قرار دهید. در این صورت است که مطمئن میشوید برای هریک از انواع محتوای تولیدی خود برنامه ریزی دقیق و کاربردی داشته اید.
تقویم تولید محتوا برای چه کسانی لازم است
میتوان گفت برای همه کسانی که در حوزه دیجیتال مارکتینگ و یا تولید محتوا فعالیت دارند آشنایی با تقویم تولید محتوا از ملزومات است. ممکن است شما مدیر یک وبسایت باشید؛ ممکن است مدیر یا ادمین شبکههای اجتماعی باشید؛ ممکن است به تولید ویدیوهای آموزشی میپردازید و یا در حال نوشتن کتاب خودتان هستید! اگر به هر نحوی به تولید محتوا میپردازید باید بدانید تقویم تولید محتوا میتواند نقشۀ راه شما برای افزایش عملکرد حداکثری و رسیدن به موفقیت درزمینۀ تولید محتوا باشد.
نتیجهگیری
شاید تقویم محتوا در ابتدا تنها به عنوان یک فهرست ساده تلقی شود. شاید به این فکر کنید که نیازهای کسبوکار به مرور تغییر میکند و داشتن یک تقویم خیلی ضروری نیست. یا اینکه آن را دستوپاگیر خطاب کنید. اما این ابزار نهتنها مانع پیشرفت استراتژی شما نمیشود، بلکه کاملا انعطافپذیر است و میتواند موانع زیادی را هم بردارد. در واقع، تقویم محتوا به شما کمک میکند تا محتوای باکیفیتتر، بیشتر و با استرس کمتری تولید کنید و در نتیجه شما را بهتر به نتیجه دلخواه میرساند. تقویم محتوا ابزار سادهای است که بازاریابان، نویسندگان یا ناشران را در آسانتر ساختن امور یاری میکند و از همه مهمتر، هزینه زیادی به همراه ندارد و تهیه آن بهسادگی و در مدت زمان کم صورت میگیرد. به همین دلیل است که بسیاری از بازاریابان محتوا و نویسندگان حرفهای از آن استفاده میکنند.