ترویج مفهوم استارت آپ خیلی قدیمی نیست و شاید تنها یک یا دو دهه از استفاده از این لفظ در ایران و سایر نقاط جهان میگذرد، اما متاسفانه به دلیل جذابیت یا به هر حال رقابتهای ناسالم، شاهد استفاده پرتکرار از این عنوان برای مشاغل مختلف هستیم. استفاده از این عنوان برای کسبوکارهای مختلف هیچ اعتباری به آنها نبخشیده است و این تلاش و کوشش گروه عضو در این تیم است که میتواند باعث موفقیت آنها شود.
استارتاپ چیست و چگونه راه اندازی میشود
استارتاپ یا استارتآپ یک سرمایهگذاری به شکل کارآفرینی است که طی آن یک شرکت نوپا ایدهی جدیدی برای کسبوکار ارائه میدهد. طبق تعریف استیو بلنک، پروفسور دانشگاه استنفورد، استارتاپ یک سازمان است که برای پیدا کردن یک مدل کسبوکار تکرارپذیر و مقیاسپذیر راهاندازی میشود. البته اختلاف بر سر تعریف استارتاپ زیاد است؛ اما نکتهی مشترک در همهی آنها این است که بر اساس یک ایدهی خلاقانه و جدید فعالیت آنها آغاز میشود. این ایدهها بازار نیازمندیها را هدف قرار میدهند و با ارائهی یک محصول یا خدمات جدید و استفاده از تکنولوژی، خیلی سریع رشد پیدا میکنند. از آنجایی که هدف از راهاندازی یک استارتاپ پیدا کردن مدل کسبوکار است ؛ عمر آن نمیتواند طولانی باشد و معمولا بعد از گذشت چند سال به موفقیت میرسد یا بودجهی آن تمام میشود و شکست میخورد. استارتاپها برای شروع فعالیت خود لزوما نیازی به ثبت شدن شرکت ندارند و از هرجا و با هر تعداد بنیانگذار میتوانند فعالیت خودشان را آغاز کنند. بودجهی راهاندازی استارتاپهای معمولا کم است؛ اما اگر ایدهی خوبی داشته باشند خیلی زود میتوانند مورد حمایت سرمایهگذاران قرار بگیرند.
با یک مثال به تعریف دقیق استارتاپ میپردازیم. فرض کنید ما یک کسب و کار مثل نصب کابینت راه اندازی میکنیم. کار را شروع میکنیم و از آن جا که کارمان حرفهای و دقیق است کم کم مشتریانی را جذب میکنیم و تعداد سفارشها رفته رفته زیاد میشود. پس از مدتی تعداد سفارشها به قدری زیاد میشود که مجبور میشویم چند نیروی دیگر به تیم خود اضافه کنیم. به طوری که به ازای اضافه شدن هر 30 سفارش در ماه ما مجبوریم یک نیروی انسانی اضافه کنیم. اینجا دقیقا جایی است که بین کسب و کار و استارت آپ تفاوت ایجاد میشود. در یک استارتاپ با افزایش این مقدار مشتری نیاز به اضافه کردن نیرو نیست و هزاران مشتری را با تعداد کمی نیروی انسانی میتوان سرویسدهی و مدیریت کرد. برای مثال اگر به مشتریان اسنپ هزاران نفر اضافه شود شاید نیاز به اضافه کردن حتی یک نیرو در تیم پشتیبانی نباشد. در بقیه استارت آپ ها نیز به همین صورت افزایش مشتری با موانع کمتری قابل کنترل است. این خاصیت باعث می شود استارتاپ ها بتوانند رشد بسیار زیادی داشته باشند و محدودیتهای کمی بر سر راه داشته باشند. به همین علت است که استارت آپ ها می توانند به سود بسیار زیادی دست یابند. این خاصیت برای سرمایه گذاران نیز بسیار جذاب است و آنها را ترغیب به ورود به این حوزه میکند.
تفاوت کسب و کار و استارتاپ
چندین تفاوت میان استارتاپ و کسب و کار وجود دارد که به برخی از آنها اشاره شد. دیگر تفاوتهای عمده این دو شامل مواردی از قبیل خلاقانه و نوآورانه بودن استارتاپ ها، رشد سریع آنها، تکیه بر فضای مجازی و اینترنت برای خدمتدهی و گستردش کار و جذاب بودن برای سرمایه گذاران میباشد. در کل میتوان تفاوت های این دو را در موارد زیر دانست:
- انتظارات متفاوت از نرخ رشد
- نحوه تامین مالی متفاوت
- ماهیت اصلی ایده
تاریخچه استارت آپ
اگر بخواهیم به تاریخچه استارت آپ بپردازیم، مطمئناً میتوان شروع آن را با شروع تمدن در بین انسانها و خرید و فروش محصولات مختلف گره زد. اما آغاز استفاده از مفهوم استارت آپ به سال حدود 1911 میلادی برمیگردد که آغاز آنها با شرکتهای Silicon Valley شروع شد. یکی از مهمترین محصولات این شرکت، استارت آپ IBM بود که اسم آن از International Business Machines برگرفته شده است. این استارت آپ در سالیان بعد موفق شد که خود را به عنوان یکی از غولهای تولید کننده نرم افزار در دنیا معرفی کند. یکی دیگر از قدیمیترین و موفقترین استارت آپ های دنیا، شرکت اپل است که توسط استیو جابز راهاندازی شد و همه شما با نحوه به وجود آمدن و سختی کشیدنهای این فرد در به نتیجه رسیدن این استارت آپ آشنا هستید. اما یکی دیگر از استارت آپ های معروف جهان که همه ما با آن درگیر هستیم، استارت آپ گوگل است که ایده آن در سال 1997 مطرح شد و در سال 1998 آغاز به کار و محصول خود را تولید کرد. امروزه میتوان موتور جستجوی گوگل را به عنوان پیچیدهترین و قویترین موتور جستجو در جهان معرفی کرد.
چگونه یک استارتاپ راهاندازی کنیم
شما برای ساختن یک استارتاپ موفق به ۳ چیز احتیاج دارید: ایدهی ساختن محصولی که مشتریها واقعا به آن علاقه داشته باشند، پیدا کردن یک همبنیانگذار و کم کردن هزینهها تا جای ممکن. اکثر استارتاپهایی که شکست میخورند، معمولا در عمل کردن به یکی از این ۳ مورد ناموفق هستند. درواقع شما به یک ایدهی خاص و عالی برای شروع کردن استارتاپ خود نیازی ندارید. کافی است تکنولوژی جدیدی به کاربران معرفی کنید که در حال حاضر از آن برخوردار نیستند. این تکنولوژی جدید باید بتواند نیازهای آنها را به بهترین نحو از بین ببرد. در ادامه بیشتر در مورد مراحل راهاندازی استارتاپ بخوانید.
1) ببینید دنیا چه چیزی کم دارد
اگر دقت کنید متوجه میشوید که سیستمهای تاکسیرانی قبل از پیدایش Uber بسیار کسالتآور بودند. یا اینکه قبل از پیدایش اسپیسایکس مردم علاقهی چندانی به فضا نداشتند. شما نیز باید فکر کنید و ببینید چه چیزی در دنیا کم است و سعی کنید ایدهی جدیدی برای آن ارائه دهید.
2) آن را یادداشت کنید
مهم نیست که چقدر باهوش هستید. مطمئنا بعد از گذشت مدتی برخی جزئیات ایدهی خود را فراموش خواهید کرد. افکار شما و مکالماتی که در این زمینه با دیگران انجام میدهید بسیار ارزشمند هستند پس تمام افکار و جزئیات مکالمات خود را یادداشت کنید.
3) یک نمونهی اولیه بسازید
بسیاری از ایدههای خلاقانهی ما حتی بهترینها، متأسفانه هیچ موقع به دنیای واقعی وارد نمیشوند و شما حتی اگر آنها را یادداشت کنید، بازهم بعد از گذشت مدتی فراموششان خواهید کرد. تنها چیزی که میتواند مانع از فراموش شدن آنها شود، تهیهی یک نمونهی اولیه است. آنها را برنامهنویسی کنید یا بهصورت فیزیکی طراحی کنید و بسازید. بسیاری از مردم در همین مرحله متوقف میشوند بنابراین اگر بتوانید از آن گذر کنید، یک قدم از دیگران جلوتر خواهید بود.
4) نمونهی اولیه را به ۱۰۰ نفر نشان دهید
حالا شما باید از نقطهی آسایش خود خارج شوید و نمونهی اولیه خود را به دیگران نشان بدهید و نظر آنها را جویا شوید. بهتر است این ۱۰۰ نفر از میان افراد کاملا ناشناس انتخاب شوند تا شناختن شما در بازخوردشان نسبت به محصول تأثیری نگذارد. چرا ۱۰۰ نفر؟ زیرا شما در این مرحله به چشماندازی وسیع برای بازخوردها احتیاج خواهید داشت.
5) تکرار کنید
مردم کمی هستند که در اولین تلاش خود موفق میشوند و شانس اینکه شما جزو این دسته باشید بسیار کم است. بنابراین خودتان را برای طراحی کردن مجدد همه چیز کنید.
6) یک همبنیانگذار (Co-Founder) پیدا کنید
زمانی که احساس کردید نمونهی اولیهتان به نتیجه رسیده است، به دنبال یک شریک بگردید تا حاضر باشد سالهای عمر خود را صرف عملی کردن این ایده کند.
7) کسبوکار خود را ثبت کنید
بعد از صحبت کردن با شریک یا شرکای خود و تعیین توافقات، بهتر است شرکت خودتان را ثبت کنید. میتوانید مراحل ثبت شرکت را بهطور کامل در این مقاله مطالعه کنید.
8) به دنبال سرمایهگذار باشید و اولین نسخه را تولید کنید
اگر بودجهی کافی برای تولید کردن اولین نسخه از محصول خود ندارید، بهتر است یک سرمایهگذار پیدا کنید. بهتر است در حین پیدا کردن سرمایهگذار کار تولید را متوقف نکنید؛ زیرا هر استارتاپی نمیتواند بودجهی مورد نظر خود را از سرمایهگذاران دریافت کند.
9) راهاندازی کنید
هرچقدر نسخهی اولیهتان ناقص بود، آن را راهاندازی کنید. ویژگیهای اضافه، واسط کاربری بهتر، افزایش سرعت اجرا و دیگر موارد مربوط به بهینهسازی از جمله مواردی هستند که میتوانند در آینده نیز به محصول اصلی اضافه شوند.
10) با کاربران همراه باشید
مشتریهای خود را تحت نظر داشته باشید و ببینید آیا برمیگردند یا خیر. اگر برنگشتند، علت را پیدا کنید.
11) دوباره راهاندازی کنید
هر چقدر احتیاج بود، محصول خود را بعد از اعمال تغییرات دوباره راهاندازی کنید. حتی اگر مشاهده کردید که تعداد کمی از مردم دوباره به شما مراجعه کردند، باز هم به کارتان ادامه دهید؛ زیرا این یعنی در حال تولید یک محصول باارزش هستید.
12) محصول را به ۱۰۰۰ نفر نشان دهید
شاید رقم بالایی به نظر نرسد؛ اما اولین ۱۰۰۰ نفر نقاط ضعف محصول شما را شناسایی خواهند کرد. از آنجایی که شما هنوز ناشناخته هستید، شاید لازم باشد این افراد را بهصورت دستی استخدام کنید. هیچ ایرادی ندارد حتی اگر شده لپتاپ آنها را قرض بگیرید و وبسایت خود را به آنها نشان بدهید و نظرشان را جویا شوید.
13) رشد کنید
پاول گراهام، دانشمند علوم کامپیوتر و سرمایهگذار، استارتاپها را تشویق میکند که در هفته ۵ درصد رشد داشته باشند. اگر ۴ سال به همین ترتیب ادامه دهید، در طی گذشت این مدت به تعداد ۲۵ میلیون کاربر خواهید رسید. به عبارت دیگر، تبدیل به یکی از بزرگترین استارتاپها خواهید شد.
14) به موفقیت برسید
شما میتوانید شرکت خودتان را به شخص دیگری بفروشید یا سرمایهگذاران را قانع کنید که با شما همکاری کنند. شما تا اینجا موفق شدهاید استارتاپ خود را به نتیجه برسانید؛ بعد از این به خودتان بستگی دارد که بخواهید آن را ادامه دهید یا آن را به صاحبان جدیدش واگذار کنید.
50 ایده استارت آپ که شما را ثروتمند خواهد کرد!
مهم نیست که چقدر به شغل تماموقت خود اهمیت بدهید، پیدا کردن ایدههای کسبوکار درست و در نهایت کارآفرین شدن، مهمتر از دستمزد عالی و مزایای خوب است. در این مطلب از پنتازوم به 50 ایده استارت آپ اشاره خواهیم کرد که می توانید آن ها را اجرایی کنید و از این طریق درآمد داشته باشید.
اگر شما علاقهای به عکس گرفتن از خانوادههای خندان یا خندیدن کودکان دارید، تبدیل شدن به یک عکاس و فروختن تصاویرتان به شرکت عکس هایی مانند Unsplash، ShutterStock و iStockPhoto به عنوان یک ایده کسب و کار جانبی در نظر بگیرید. برای اینکه واقعا موفق باشید، وب سایت خود را بسازید تا بتوانید عکس های خود را نمایش داده و شروع به کار کردن با شرکتهای خصوصی بیشتری کنید.
- نویسنده مطالب تخیلی یکی از ایده استارت آپ
نویسنده مطالب تخیلی درآمد خوبی دارد و اگر در زمینه تحقیق و ایجاد محتوای عالی در یک حوزه مشخص، استعداد دارید، میتوانید به سرعت فهرست مشتریان زیادی را با این ایده استارت آپ ایجاد کنید. نویسنده ای مثل Haden Jeff شغل بسیار پر منفعتی با نوشتن برای کسب و کارها ایجاد کرد و جف همچنین ایده جانبی نویسندگی را در کنار شغل تمام وقت خود به عنوان یک مدیر کارخانه آغاز کرد.
- درست کردن وسایل با خلاقیت را آموزش دهید.
آموزش به افراد تازهکار درباره علایقتان، سرگرمی و یا هنر می تواند به عنوان یک ایده کسب و کار باشد. شما می توانید فقط با نشان دادن نحوه انجام دادن کارهایی که دوست دارید یک درآمد جانبی سالم داشته باشید. همچنین میتوانید کانالهای یوتیوب را بررسی کنید که همه چیز از آموزش گیتار تا چاپ سهبعدی را آموزش میدهند.
- پختن کیک یکی از ایده درآمدزا
جالب است که چقدر کیک پختن میتواند به کسب درآمد مربوط باشد. در حالی که برخی افراد ماهر کیک پختن را به شغل تمام وقت خود تبدیل کردهاند، اما شما برای دنبال کردن این ایده کاری نیاز به ترک شغل روزانه خود ندارید. شما میتوانید با انجام کارهای ساده ، قبل از رسیدن به ماهر شدن در پختن کیک کسب درآمد کنید.
- سرمایهگذاری بر روی پول دیگران
کمک به دیگران برای رشد ثروتشان راه خوبی برای رشد ارزش مالی خودتان به عنوان یک ایده کسب و کار جانبی است. اگر شما بازار سهام و اعتبارات مالی داشته باشید، پس شما میتوانید کمیسیون و یا هزینههای مشاوره را به دست آورید و به مشتریان در مورد نحوه دستیابی به بهترین بازده برای سرمایهگذاریهای خود به عنوان یک ایده درآمدزا راهنمایی دهید. در غیر اینصورت این ایده های پولساز میتواند مسیر سریع برای انحراف دوستان و خانواده شما باشد، پس مراقب باشید.
بسیاری از شرکتهای کوچک و استارت آپ ها اکنون مشاغلی را که جزیی از کسبوکار اصلی شان نیستند. (مانند منابع انسانی، مدیریت و حسابداری) برون سپاری می کنند که این مهارت ها را به یک ایده استارت آپ جانبی تبدیل کرده است. از آنجا که شرکتها همیشه باید جریان نقدینگی خود را دنبال کنند، فریلنسرهای حسابدار و دفتردار میتوانند واقعا از تقاضای فزاینده برای شغل پاره وقت بهره ببرند.
- ایده استارت آپ : تمیز کردن فرش
فرش ها خانه شما را گرم و راحت میکند. اما آنها همچنین تمایل دارند گرد و غبار، دوده، لکه و حشرات را در طول زمان جمعآوری کنند. شما میتوانید با راهاندازی یک ایده درآمدزا و یا خدمت به عنوان یک پاککننده قراردادی مستقل در زمان آزاد خود از این فرصت استفاده کنید. در هر صورت، شما باید بر روی تجهیزات مناسب مانند تمیز کنندههای واکیوم، برس فرش و مواد شیمیایی تمیز کننده برای راهاندازی این ایده کاری سرمایهگذاری کنید. به امکان اجاره کردن تجهیزات برای یک هفته کامل نگاهی بیندازید و ۵ تا ۱۰ مشتری را به خدمت خود اختصاص دهید تا هزینههای اجاره تان را خنثی کنید. اگر یک سود سالم به دست آورید، در نهایت قادر خواهید بود که در مالکیت تجهیزات خود سرمایهگذاری کنید و درآمد خود را افزایش دهید و در نتیجه آن را تبدیل به یک کسبوکار جدی کنید.
- خرید یک وب سایت یکی از ایده استارت آپ می باشد.
وب سایتها خیلی متفاوت با سهام نیستند. بسیاری از آنها بی ارزش هستند، اما برخی از آنها میتوانند برای شما ارزش ایجاد کنند. اگر شما توانایی شناسایی این گونه وب سایت ها را داشته باشید می توانید آنها را مثل سهام خرید و فروش کنید. شما میتوانید خرید و فروش سایت ها را به عنوان یک ایده استارت آپ به امید ایجاد درآمدهایی براساس ترافیک کاربر، میزان درآمد جاری، نام دامنه، یا برخی عوامل دیگر انجام دهید.
- ایده استارت آپ : خدمات لباسشویی
همه ما لباس میپوشیم که می تواند خدمات لباسشویی را به یک ایده استارت آپ عالی تبدیل کند. این یکی از راههایی است که میتوانید از این روند به عنوان یک ایده کسبوکار جانبی استفاده کنید.
- ایده استارت آپ : تمیز کردن استخر
صرف کردن یک بعد از ظهر در استخر شنا میتواند بسیار سرگرمکننده باشد. اما تمیز کردن آن میتواند سخت باشد. از این رو، اغلب صاحبان استخر افرادی را استخدام میکنند تا این کار را برای آنها انجام دهند. اگر به پول نقد اضافی نیاز دارید و به کمکی فعالیت فیزیکی نیاز دارید، تمیز کردن استخر یک ایده استارت آپ مناسب برای شما است.